Şeker (САХАР) Eski Rusya’ya çok geç gelmiş. Ancak 18.yüzyılda yaygın kullanılmaya başlanmış. Bu döneme kadar o pahalı bir ürünmüş ve sadece Rus zengin ailelere göre bir malzemeymiş. Yine de tatlı sevenler sadece varlıklı olan aileler değillerdi, işçi ve köylülerde tatlıyı sevip, kurabiye ve çörek yaparken şeker yerine bal (МЁД) kullanıyormuş. Ayrıca armut ve vişne reçelini (ВАРЕНЬЕ) de o dönemde balla yapıyorlarmış.
Pestil (ПАСТИЛА) tatlısı 14. yüzyıldan itibaren biliniyormuş. Eski zamanlarda bu tatlıyı elma püresi ve orman meyvelerinden yapıyorlarmış. Hazırlanmış olan karışımı tahtanın üzerine yayıp ılık fırında sabaha kadar bekletiyorlarmış. Sonuç olarak, keşif yoğun kurutulmuş reçel oluyormuş. Bu arada, Rus pestili Avrupa’ya ihraç ediliyormuş, özellikle Fransızlar ona değer verirmiş. Sonra onlar Fransız usullü Rus pestil – pofuduk zefiri (ВОЗДУШНЫЙ ЗЕФИР) icat etmiş. Fransızların tarifinin farkı yumurtanın beyazının eklemesiymiş.
Kulaga (КУЛАГА) tatlısı Rutenya’da çok popülermiş, hoş tatlı mayhoş bir tadı varmış. Çavdar unu ve kartopu meyveleri (КАЛИНА) ile yapılan bir yiyecektir. Kıvamlı, soğuk, bıçakla kesilebilen ve lapaya benzer bir formu vardır.
источник http://russian7.ru
****************************************************************************
Foto: echinesetea.org